Αρχική Ελλαδα Βρέθηκαν τάφοι ηλικίας 3.500 ετών στη Νεμέα!

Βρέθηκαν τάφοι ηλικίας 3.500 ετών στη Νεμέα!

1809
0

 Δυο τάφους που χρησιμοποιήθηκαν πρίν απο …3.500 χρόνια στην περιοχή της Νεμέας και δεν τους είχαν εντοπίσει κυκλώματα ανακοίνωσε η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι τάφοι δεν είχαν συληθεί ,αλλά τα ευρήματα που ανακοινώνει δεν δείχνουν κάτι σημαντικό ,πέρα απο την αρχαιότητά τους.

Είτε είχαν συλληθεί,είτε απλά το Υπουργείο ,με νέα Υπουργό την …αρχαία στο Υπουργείο Πολιτισμού Λ.Μενδώνη ήθελε να δώσει κάτι θετικό στις πρώτες ημέρες της νέας Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πάντα βέβαια όταν κανείς έχει να κάνει με το ελληνικό Υπουργείο Πολτισμού πρέπει να είναι επιφυλακτικός και να περιμένει τα πάντα και προς το κακό και προς το καλό…

Υποθέτουμε πάντως ότι οι τάφοι αυτοί δεν είναι κάτι σημαντικό ,γιατί δεν συνοδεύονται απο κάποια έκτακτη εμφάνιση  ή δήλωση της Αννας Παναγιωταρέα,στενής φίλης της νέας Υπουργού και κόρης μιας υποψήφιας με τη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες ευρωεκλογές.

O πρώτος  τάφος,κατά την ανακοίνωση του υπουργείου,διέσωζε την οροφή του θαλάμου και περιείχε δύο πρωτογενείς ταφές και τα οστά από 14 ακόμη άτομα, σε ανακομιδές. Ο δεύτερος δεν διατηρούσε οροφή καθώς παρουσίαζε καταρρεύσεις ήδη από τη μυκηναϊκή περίοδο, μέσα και πάνω από τις οποίες διαπιστώθηκαν τρεις πρωτογενείς ταφές.

Τα πήλινα αγγεία και ειδώλια, καθώς και άλλα μικροαντικείμενα, όπως κομβία, τα οποία βρέθηκαν στους δύο τάφους αντιπαραβάλλονται όπως επισημαίνεται «προς τα κτερίσματα των τάφων της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου (περίπου 1.600 – 1.400 π.Χ.), που ερευνήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα Αηδόνια και περιλάμβαναν επιτραπέζια και αποθηκευτικά αγγεία, οπλισμό και αντικείμενα γοήτρου».

Η συνεχιζόμενη(σ.σ. απο πότε καλέ συνεχίζεται;απο χθες,από πέρυσι,απο πολλά χρόνια;) αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα στα Αηδόνια επέβαλε την επανάληψη των ανασκαφών για τη διερεύνηση τάφων, που είχαν εν τω μεταξύ συληθεί ή κινδύνευαν με σύληση. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, δρομολόγησε ένα νέο, συστηματικό ερευνητικό πρόγραμμα, το 2016, υπό τη Διεύθυνση του Επίκουρου Καθηγητή Αρχαιολογίας στα Πανεπιστήμια του Graz της Αυστρίας και του Trier της Γερμανίας, Κωνσταντίνου Κίσσα, με βασική συνεργάτιδα τη Διευθύντρια στο Κέντρο Νεμέας της Κλασικής Αρχαιολογίας, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Berkeley, Kim Shelton. Το νέο πρόγραμμα τεκμηρίωσε τα προηγούμενα χρόνια την ύπαρξη μιας επί πλέον συστάδας τάφων και έφερε στο φως επί πλέον θαλαμοειδείς, στο ύψος της παλαιότερα ερευνημένης συστάδας. Το ανασκαφικό σκέλος της 4ης περιόδου του προγράμματος ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Αεροφωτογραφία από τον τόπο της ανασκαφής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here