Αρχική Ελλαδα “Εκκωφαντικό μήνυμα” Ευρώπης κατά Ερντογάν και άγριο ξύλο στην τουρκική Βουλή!..

“Εκκωφαντικό μήνυμα” Ευρώπης κατά Ερντογάν και άγριο ξύλο στην τουρκική Βουλή!..

1205
0

«Εκκωφαντικό μήνυμα αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει μία «άνευ προηγουμένου πρόκληση».
Αυτό είναι το μήνυμα της Ευρώπης προς την Τουρκία.Το εξέπεμψε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ανακοίνωσε 5μέτρα στήριξης της Ευρώπης προς την Ελλάδα για τις πιέσεις της Τουρκίας.

Η ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την προστασία των ελληνικών συνόρων, περιλαμβάνει την κινητοποίηση από την FRONTEX 100 επιπρόσθετων συνοριοφυλάκων πέρα από τους 530 που έχουν διαθέσει τα κράτη- μέλη και τη διάθεση ακόμη ενός αεροπλάνου, ταχύπλοου σκάφους και τριών οχημάτων με θερμικές κάμερες,κατα μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Από την πλευρά της Τουρκίας ο Ερντογάν και ο Υπουργός του Τσαβούσογλου με δηλώσεις προκλητικές προς τον δυτικό κόσμο και την Ελλάδα ,προσπαθούν να διεξάγουν όχι μόνο ψυχολογικό πόλεμο,αλλά και να στρέψουν την κοινή γνώμη της Τουρκίας προς τα έξω για να μην αντιληφθεί την έκρυθμη κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Στο τουρκικό κοινοβούλιο έγινε πραγματική σύρραξη μεταξύ βουλευτών και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι…Οι βουλευτές,αν δεν νιώθουν λαϊκή υποστήριξη δεν μπαίνουν σε τέτοιες “λογικές”.Αυτό σημαίνει ότι η αμφισβήτηση του Ερντογάν είναι πιο έντονη από αυτό που φαίνεται.
Προφανώς το δυναμικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την παρουσία και τις δηλώσεις στήριξης της ευρωπαίκής ηγεσίας(Βαν ΝτερΛάίεν,Μισέλ,Σασόλι) στον Εβρο έστειλε ανάλογα μηνύματα σε τούρκους πολιτικούς που ετοιμάζονται για την μετα-Ερντογάν εποχή…

Οι διαφορές είχαν αφορμή την άρση ασυλίας για Κούρδους πολιτικούς και οι βουλευτές προχώρησαν σε αντιπαράθεση με γροθιές και άγριο ξύλο όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ κατηγόρησε τους φιλο-κούρδους βουλευτές ότι προκαλούν τις διακοπές στην επιτροπή.
Η εν λόγω επιτροπή συζητούσε πρόταση του κυβερνώντος κόμματος να επιβληθεί άρση ασυλίας των βουλευτών. Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται σε όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά η αντιπολίτευση πιστεύουν ότι πρόκειται για κόλπο της κυβέρνησης Ερντογάν να καταστρέψει το φιλο-κουρδικό κόμμα. Ορισμένοι βουλευτές του HDP θα μπορούσαν να καταλήξουν σε δίκες, αν δεν είχαν προστασία από την βουλευτική τους ασυλία, με την κατηγορία ότι στηρίζουν τους κούρδους αυτονομιστές και το ΡΚΚ.
Από την πλευρά του ο κ.Σχοινάς τόνισε ότι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Βουλγαρίας είναι ευρωπαϊκά και η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή και με τις κυπριακές αρχές για τα ίδια θέματα.

Το Σχέδιο δράσης της Ενωσης περιλαμβάνει:

– Την άμεση χρηματοδότηση 350 εκατ. ευρώ τα οποία προορίζονται στην στήριξη των υποδομών σχετικά με τη διαδικασία «σκρίνινγκ» την ασφάλεια και την ιατρική φροντίδα, ενώ άλλα 350 εκατ. ευρώ θα ακολουθήσουν αμέσως μετά με τροποποιητικό προϋπολογισμό.

– Την προσπάθεια επανεκκίνησης της επανεγκατάστασης και της χρηματοδότησης του προγράμματος των επιστροφών.

«Λανσάρουμε την πολιτική προστασίας για ιατρική αγωγή. Ζητήσαμε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη 160 επιπλέον υπαλλήλων για αιτήσεις ασύλου. Ακόμη πρέπει να ενισχύσουμε την περιφερειακή συνεργασία με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, καθώς δεν πρέπει να επαναληφθούν οι σκηνές του 2016

…Είμαστε ικανοί να αποδείξουμε, ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε καταστάσεις όταν δοκιμάζεται η ίδια η Ευρώπη όπως αυτή την στιγμή».

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εργαλεία. Πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση και ψυχραιμία. Σημαντικό να έχουμε συντονισμό » πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ακόμη, ότι ο ίδιος και η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον «θα παρουσιάσουμε ένα νέο deal για το άσυλο και τη μετανάστευση. Δεν μπορεί η Ευρώπη να αποτύχει δύο φορές».

Στην ίδια συνέντευξη, η κ. Γιόχανσον σημείωσε ότι η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να τηρηθεί και από την πλευρά της Άγκυρας, σημειώνοντας ότι είναι «πολύ ανησυχητική η κατάσταση και πολλοί άνθρωποι έλαβαν ψευδείς υποσχέσεις και βρέθηκαν μπροστά στα ελληνικά σύνορα. Έχουν παγιδευτεί σε αυτή την κατάσταση. Να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις αυτή η ανθρωπιστική κρίση» τόνισε η επίτροπος. Είναι σημαντικό, σημείωσε «να καταδείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα».

«Υπάρχει συμφωνία. Εμείς τηρούμε την συμφωνία και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Είναι αναγκαίο η Τουρκία να την σεβαστεί. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι αν συγκρίνουμε με το 2015. Υπάρχει διάλογος και είμαι πιο αισιόδοξη από ότι πριν ξεκινήσει αυτός ο διάλογος. Με τη βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι ένας συνεχής μηχανισμός αλληλεγγύης», κατέληξε η κ. Γιόχανσον. Ενώ ο κ. Σχοινάς συμπλήρωσε ότι στο πρόσφατο ταξίδι τους στην Άγκυρα δεν είχαν ενδείξεις ότι δεν θα τηρηθεί η συμφωνία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για όσα ακούγονται περί χρήσης «πλαστικών σφαιρών» από τις ελληνικές αρχές και αν η προστασία των συνόρων θα γίνει με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κ. Γιόχανσον υπογράμμισε ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Δεν υπάρχει αντίφαση για την προστασία και φύλαξη συνόρων και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ενώ για το θέμα της επανεγκατάστασης είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα προς το παρόν από την Ελλάδα, αλλά εξετάζεται.

Ο αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από όλα αυτά που κυκλοφορούν στα social media, ο ίδιος είδε με τα μάτια του τι συμβαίνει στα σύνορα.

«Εξυπακούεται ότι πρέπει η προστασία των συνόρων να συνάδει με το δίκαιο και όταν μιλάμε για συγκεκριμένες καταστάσεις, καλώ σε σύνεση γιατί υπάρχουν φήμες, αλλά οι περιστάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι άνευ προηγουμένου».

Ο κ. Σχοινάς τόνισε τέλος, ότι υπήρξε εργαλειοποίηση των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, είναι «ευαίσθητο θέμα» και η κατάσταση πρέπει να εξομαλυνθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here