Αρχική Δικαιοσυνη Θαύμα των ημερών!Εξορθολογίζεται η Προεδρία της Δημοκρατίας,άρα τέρμα η …βλαμάρα!..(Υπάρχει και ένα...

Θαύμα των ημερών!Εξορθολογίζεται η Προεδρία της Δημοκρατίας,άρα τέρμα η …βλαμάρα!..(Υπάρχει και ένα άλλο με τον …Τοτό;)

1982
0
Ű߳ꥸ破ﵠб񯵠�ħ쯪ᴟᲬ б謁𧠐ᵫ��ܱꯠū嵨屟Რ㩡 �45砅𝴥鯠p瑱�᳧򠴧򠄧쯪񡴟Წ ԥ�砲4 ɯ��19. (EUROKINISSI/ әԇчӠć̇ԑϐϕˏө

 

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Διαβάζαμε μια ανακοίνωση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και συγκινηθήκαμε.

Αναφερόταν στο Μεσολόγγι και στο εξής μήνυμα που έστειλε στον Δήμαρχο κ.Λύρο και αναφέρει:

«Ο
αχός από το Μεσολόγγι, εκείνο τον σκληρό Απρίλη της Εξόδου, δεν έχει
σιγήσει.  Δεν θα σιγήσει ποτέ.  Μπορείς να τον αφουγκραστείς, να τον
ακούσεις σαν πένθιμη καμπάνα ή και σαν εγερτήριο σάλπισμα, αρκεί ν’
αφήσεις την ψυχή σου αγνή – σα νάρχεται από τη μεταλαβιά – να νοιώσει τα
μυστικά της Λιμνοθάλασσας.  Ν’ ανασάνει, μέσα στην εκκωφαντική σιωπή,
τον αέρα μιας εγκαταλελειμμένης πελάδας της, να μυρίσει, μέσα στη νηνεμία
της άνοιξης, την άρμη του νερού της.
Θ’ ακούσεις τα κανόνια, θ’ ακούσεις τα ντουφέκια, θ’ ακούσεις την κραυγή των
Εξοδιτών, θα μυρίσεις τον καπνό και το αίμα, δίχως να φοβηθείς, δίχως να
πάρεις το δρόμο της φυγής.  Θα μείνεις εκεί και θα συλλογιέσαι τι σημαίνει να
είσαι Έλληνας.  Θα συναντάς, ξανά και ξανά, την Ελευθερία να σφίγγει στην
αγκαλιά της μάνες και παιδιά, να γνέφει στοργικά στους Αγωνιστές που
υψώνουν το σπαθί με το μάτι αγριεμένο, να μοιρολογάει, σαν Παναγιά κάτω
από το Σταυρό, το ξόδι του Βύρωνα.  Το Μεσολόγγι ζει».

Μέρες που είναι ψάξαμε και το αντίστοιχο μήνυμα της νυν προέδρου της Δημοκρατίας για το Μεσολόγγι.

Δεν υπάρχει στο επίσημο presidency.gr

Εκεί υπάρχει όμως μια προχθεσινή ανακοίνωση.Η εξής:

“Εξορθολογισμός των υπηρεσιών της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Η Προεδρία της Δημοκρατίας σκοπεύει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε ευρύτερο εξορθολογισμό της λειτουργίας της με στόχο την σύγχρονη, λιτή και αποτελεσματική διαχείριση των υπηρεσιών της, ώστε να συμβαδίζει με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής εισάγεται, με προεδρικό διάταγμα, ο θεσμός των άμισθων ειδικών συμβούλων.

Πρόκειται για ρύθμιση, η οποία θα διευκολύνει ουσιαστικώς την ενημέρωση και την επικουρία της Προέδρου της Δημοκρατίας σε θέματα που άπτονται των εν γένει αρμοδιοτήτων της, προσελκύοντας, με ευέλικτη διαδικασία, πρόσωπα υψηλής κατάρτισης και εμπειρίας, χωρίς να επιβαρύνει με πρόσθετο κόστος ­το Δημόσιο.

Από τις προβλεπόμενες πέντε θέσεις ειδικών συμβούλων θα καλυφθούν προς το παρόν οι τέσσερις, στις οποίες θα οριστούν οι ακόλουθοι:

1. Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος, για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας.

2. Ο πρώην Σύμβουλος Επικρατείας Παύλος Κοτσώνης, για θέματα θεσμών και δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Η σύμβουλος στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας Μαρίλη Μέξη, για θέματα εργασίας, ψηφιακής οικονομίας και κοινωνικού κράτους.

4. Η σύμβουλος επικοινωνίας Ρόζα Μόνου, για θέματα επικοινωνίας με νέα μέσα.”

Συμπεραίνει κανείς ότι αφού γίνεται “εξορθολογισμός” τα προηγούμενα χρόνια η Προεδρία της Δημοκρατίας λειτουργούσε με μια διάχυτη …βλαμάρα,συγνώμη εννοούμε εκτός του ορθολογισμού.

Πριν απο καιρό,όταν έγινε πρόεδρος η περι ης ο λόγος πρωην δικαστίνα ανατρέξαμε στα διάφορα εντός,εκτός διαδικτύρου για το βιογραφικό της,τις μεταπτυχιακές(πως αλλιώς θα γινόταν πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας αξιοκρατικά;)σπουδές της και τα τοιαύτα.

Μετά το “διαζευγμένη με ένα παιδί” της Εφημερίδας των Συντακτών και άλλων τη βρήκαμε σε φωτογραφίες απο τα μικράτα της,ως τα 67της.

Ανάμεσά τους και φωτογραφία με τον σύντροφό της κ.Παύλο Κοτσώνη,σήμερα επιτυχημένο δικηγόρο μεταξύ Αθηνών,Βρυξελλών κλπ

Ναι…ναι…καλά το καταλάβατε.Είναι ο υπ αριθμ 2 που διορίζεται άμμισθος σύμβουλος στην προεδρία της Δημοκρατίας!!!

Θα γράφαμε κι άλλα ,αλλά μας ήρθε μια  αναγούλα νααααα…

Ο ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

(όχι τη Μεγάλη, της Προεδρίας):

Επειδή δεν ειμαστε λοιπόν σε θέση να διαχειριστούμε τον -κατά τη γνώμη μας- νεποτισμού δείγμα (και) άμεσο διορισμό ,σας παραπέμπουμε σε ένα ψύχραιμο,πολιτικό κείμενο εξ …αριστερών.

Από τον πασίγνωστο δημοσιογράφο Γιώργο Λακόπουλο.Απολαύστε το:

“Όπως αναμενόταν η  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακοίνωσε ποιοι θα είναι οι τέσσερις από τους πέντε  «άμισθους» συμβούλους που ζήτησε να έχει, τροποποιώντας τον Κανονισμό της Προεδρίας με Προεδρικό Διάταγμα.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος, για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας.

Ο πρώην Σύμβουλος Επικρατείας Παύλος Κοτσώνης, για θέματα θεσμών και δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σύμβουλος στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας Μαρίλη Μέξη, για θέματα εργασίας, ψηφιακής οικονομίας και κοινωνικού κράτους.

Η σύμβουλος επικοινωνίας Ρόζα Μόνου, για θέματα επικοινωνίας με νέα μέσα.

Η ανακοίνωση μας προϊδεάζει και για άλλες πρωτοτυπίες-  όπως είναι οι «άμισθοι σύμβουλοι»  που δεν είχε κανένας προκάτοχός της.

Η πρόεδρος θα προχωρήσει  στο επόμενο διάστημα «σε ευρύτερο εξ ορθολογισμό της λειτουργίας της Προεδρίας με στόχο την σύγχρονη, λιτή και αποτελεσματική διαχείριση των υπηρεσιών της, ώστε να συμβαδίζει με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής».

Αν δεχθούμε ότι είναι καλή ιδέα- που δεν είναι: αλίμονο αν έκανε το ίδιο κάθε Πρόεδρος- η διατύπωση της ανακοίνωσης της είναι μάλλον άκομψη για τους προκατόχους της.

Ο Στεφανόπουλος, ο Παπούλιας  και ο Παυλόπουλος δεν είχαν σκεφθεί ότι η Προεδρία χρειάζεται «εξορθολογισμό» και «λιτή διαχείριση» – κανείς δεν είχε παρατηρήσει ποτέ  ότι ήταν σπάταλη επί των ημερών  τους- για να «συμβαδίσει με τις ανάγκες της εποχής».

Όπως δεν έχουν  σκεφθεί και  οι συνεργάτες της κυρίας  Σακελλαροπούλου ότι η Προεδρία δεν είναι τμήμα της Εκτελεστικής Εξουσίας.  Δεν ανταγωνίζεται τον Πρωθυπουργό σε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις. Ειδικά σε θέματα στα οποία δεν έχει αρμοδιότητα.

Ο ρυθμιστής του πολιτεύματος δεν χρειάζεται συμβούλους για θέματα «ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας», «θεσμών και δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης»  «εργασίας, ψηφιακής οικονομίας και κοινωνικού κράτους» και  «επικοινωνίας με νέα μέσα».

Όσα χρειάζεται σ’  αυτούς τους τομείς καλύπτονται επαρκέστατα από τους αξιωματούχους της Προεδρίας. Αρκεί να έχει επιλέξει τους κατάλληλους ανθρώπους. Π.χ. να μην βάζει γενικό γραμματέα, πληρεξούσιο υπουργό Α εν ενεργεία, εκεί που οι άλλοι είχαν αφυπηρετήσαντες πρέσβεις.

Ούτε αντικαθιστά τον ογκόλιθο της ελληνικής διοίκησης Βασ. Ανδρονόπουλο. Αλλά και αν χρειάζονται συμβουλές πέρα από αυτούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , ως αρχηγός του Κράτους, έχει συμβούλους όλους τους Έλληνες ειδικούς και επιστήμονες  στα ελληνικά ΑΕΙ ,αλλά και όπου Γης. Αρκεί να το ζητήσει και θα θεωρήσουν τιμή τους να  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Θα μπορούσε να «προσελκύσει» ως «πρόσωπα υψηλής κατάρτισης και εμπειρίας» που λέει, τον αφρό της ελληνικής επιστήμης. Ασφαλώς «χωρίς να επιβαρύνει με πρόσθετο κόστος ­το Δημόσιο», αν αυτό  είναι το κριτήριο.

Με την τοποθέτηση των συγκεκριμένων τεσσάρων «αμίσθων» – ο πέμπτος προφανώς θα  είναι για διπλωματικά θέματα»  περιορίζει το πεδίο συνεργασία της με διακεκριμένους Έλληνες: Θα είναι δύσκολο να δώσουν συμβουλές όταν εκτός από το εξειδικευμένο πρόσωπο τη Προεδρίας  υπάρχει στον τομέα τους και κάποιος «άμισθος σύμβουλος».

Έτσι η Πρόεδρος δυσκολεύει τη δουλειά της. Μεταξύ μας: με την επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων θα υπάρχει πρόβλημα σε μια τουλάχιστον περίπτωση.

Οι τρεις είχαν τα κριτήρια του νόμου Γεραπετρίτη: ως «διακεκριμένοι επιστήμονες και εμπειρογνώμονες»: Οι δυο κυρίες και ο -μαϊντανός κατά τα λοιπά- Παγουλάτος. Τότε γιατί  χρησιμοποιήθηκε ο νόμος Ραγκούση για τους ΟΤΑ που απαιτεί απλώς  «ειδική γνώση και εμπειρία»;

Δύσκολα θα γίνει δεκτό αυτό δεν έγινε για να «φωτογραφηθεί» ο τέταρτος, που δεν  πληροί  τα κριτήρια Γεραπετρίτη.  Ότι έχει προσωπική σχέση με τη Πρόεδρο δύσκολα θα θεωρηθεί σύμπτωση.

Εκτλος του- πολύ καλού  δικηγόρου καθώς λέγεται-  Παύλου Κοτσώνη, πόσοι από τους υπολοίπους θα έχουν γραφείο στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως -από την αρχή -έχει ο ίδιος;

Η παρουσία του δεν είναι « καπέλωμα» για τον εξαίρετο Κ. Κουσούλη, που προΐσταται του Νομικού Γραφείου; Όπως και με την επικεφαλής του Οικονομικού  γραφείου; Δεν είναι «καπέλωμα» για τον εξαίρετο Κ. Κουσούλη, που προΐσταται του Νομικού Γραφείου; Όπως και με την επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου;

Κατά τα ψέματα. Καθώς αυτά δείχνουν μεθόδευση- περί αυτού πρόκειται- των άμισθων συμβούλων, η Πρόεδρος άνοιξε θέμα που θα απολήξει σε βάρος της. Η δικαιολογία ότι  η ρύθμιση «διευκολύνει ουσιαστικώς την ενημέρωση και την επικουρία της Προέδρου της Δημοκρατίας σε θέματα που άπτονται των εν γένει αρμοδιοτήτων της» πάσχει.

 

Εις τους κήπους του Μεγάρου προσφάτως…

 Το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Προέδρου περιγράφεται επακριβώς στο Σύνταγμα. Δεν μπορεί να προσθέσει η ίδια και άλλες. Δεν κυβερνά.  Ούτε διαγκωνίζεται τον Πρωθυπουργό σε θέματα του κράτους.  Και  δεν χρειάζεται να μην αφήνει τίποτε να πέσει κάτω. Δεν πολιτεύεται για να αγωνιά για την παρουσία της στην επικαιρότητα.

Ο ρυθμιστής του Πολιτεύματος, δεν έχει ρόλο στην ενεργό πολιτική- αν δεν θέλει να γίνει αιτία δημιουργίας πολιτειακού θέματος. Δεν μπορεί να υπάρχει σε πεδία διχογνωμίας και πολιτική ή ιδεολογικών αντιθέσεων.

Π.χ. μπορεί να μην της αρέσει ο κομμουνισμός,  αλλά δεν μπορεί να βρεθεί απέναντι με τον αρχηγό του ΚΚΕ. Όπως ο αντιφασίστας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε ως ισότιμο στο Μέγαρο Μαξίμου τον Μιχαλολιάκο του νεοναζισμού.

Αν η Πρόεδρος χρειάζεται σε προσωπική βάση συμβουλές, θα μπορούσε να καλεί τους φίλους της στο γραφείο της για καφέ και να τη συμβουλεύουν με τις ώρες. Χωρίς να χρειάζονται ρυθμίσεις που δίνουν την εντύπωση πως έγιναν για να θολώσουν τα νερά.

Αν άσκηση των καθηκόντων του αρχηγού του κράτους έχει και μια παιδαγωγική πλευρά, εν προκειμένω έχουμε να κάνουμε με μια αρνητική παιδαγωγική.

ΥΓ. Οι συνεργάτες της Προέδρου της προσφέρουν κακή υπηρεσία αν τη συμβουλεύουν ότι στα δημοσιεύματα των ΜΜΕ  που την αφορούν  απαντάει- αν το επιθυμεί. Πάντως δεν επαφίεται σε ΜΜΕ που γράφουν πως ό,τι γράφεται γι’ αυτή το «υποκινεί» ο προκάτοχός της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here