Αρχική Ελλαδα Καμπάνες και σήμαντρα χτύπησε συγκινητικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Καμπάνες και σήμαντρα χτύπησε συγκινητικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

1167
0

 

Δάκρυσαν και …Ιερείς απο την παρουσία και ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Θεσσαλονίκη.

Εκεί απο τον Αγιο Δημήτριο,όπου χειροκροτήθηκε και… εντός τηςΕκκλησίας και μέχρι την εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε το μεγάλο πολιτικό του εκτόπισμα,το οποίο μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εν μέσω της ηγεσίας του ελληνικού και παγκόσμιου Ισραηλιτικού Συμβουλίου,αναφέρθηκε με τον μοναδικό τρόπο που εκείνος,δεινός μελετητής της Ιστορίας,κατέχει.

“…Ως μέλη της Παγκόσμιας Κοινότητας, οφείλουμε να θυμόμαστε, για χάρη της ίδιας της Ανθρωπότητας, ότι το Ολοκαύτωμα υπήρξε το ειδεχθέστερο έγκλημα εναντίον της, καθώς προσέβαλε την ανθρώπινη ύπαρξη στον πυρήνα της, απαξιώνοντας πλήρως την αξία του Ανθρώπου, ήτοι της Ζωής, της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειάς του. Επομένως, δεν πρέπει να επαναληφθεί, ποτέ ξανά, με κάθε κόστος” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος. Και πρόσθεσε:

“… Δεν πρέπει να υπάρξει σε καμιά περίπτωση εφησυχασμός καθώς οι φωνές υποστήριξης ενός, άκρως διαβρωτικού, «ιστορικού αναθεωρητισμού» ακούγονται, σήμερα, όλο και πιο δυνατές. «Οικοδομούν πάνω στην άγνοια και την αδιαφορία αρκετών Ευρωπαίων συμπολιτών μας το στρεβλό, και άκρως επικίνδυνο, πολιτικό τους «αφήγημα», με το οποίο επιχειρούν να αμφισβητήσουν την, εντούτοις, αδιάψευστη ιστορική πραγματικότητα της διάπραξης του εγκλήματος του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί»

Αναφερόμενος στις υποχωρήσεις του “Κοινωνικού Κράτους” διεθνώς είπε:

“Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι εφιάλτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου έχουν οριστικά τελειώσει, όσο δεν έχουν εκλείψει οι συνθήκες, που μπορεί να οδηγήσουν στην επανεμφάνισή τους” και εξήγησε ότι αναφέρεται “κατ’ εξοχήν στην ανεξέλεγκτη διεύρυνση των ανισοτήτων και στην υποχώρηση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, την οποία εκμεταλλεύονται, για την ανάπτυξη της δικής τους δυναμικής, τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που έχουν επανεμφανισθεί στην Ευρώπη.”

«Πρέπει, λοιπόν, ν’ αντιμετωπισθούν στην ρίζα τους οι αιτίες που ρίχνουν «νερό στο αυλάκι» των θιασωτών των ολοκληρωτικών ιδεολογιών» υπογράμμισε κι εξέφρασε την ευχή «το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, και υπό τη νέα μορφή του, να μας καθοδηγεί ως φάρος εκπλήρωσης ενός αυτονόητου και διαρκούς χρέους απέναντι στον Άνθρωπο και στην Ανθρωπότητα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η σημερινή παρουσία του στο Μουσείο είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη των Θεσσαλονικιών Εβραίων και όλων των τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος, «ανεξαρτήτως εθνικότητας, όπως άλλωστε θα μας θυμίζει, στο διηνεκές, σε λίγον καιρό το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο θ’ ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη».

“Χαίνουσα πληγή”

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το Ολοκαύτωμα για εμάς, τους Έλληνες, είναι, ταυτοχρόνως, μία μεγάλη «πληγή» και μια μεγάλη «καμπάνα».Τόνισε χαρακτηριστικά:

«Μια μεγάλη, χαίνουσα, πληγή στο «σώμα» της Ανθρωπότητας, από την οποία ρέει και θα ρέει πάντοτε το αθώο αίμα εκείνων, οι οποίοι έπεσαν θύματα μιας αδιανόητης βαρβαρότητας. Είναι όμως και μια μεγάλη καμπάνα, η οποία θα ηχεί, πάντα πένθιμα, για να κρατάει σε εγρήγορση την συνείδησή μας, προκειμένου μην ξαναπέσει, ποτέ πια, στον λήθαργο της λησμονιάς»

 

«Γιατί ήταν αυτός ο λήθαργος της λησμονιάς που άφησε να «φυτρώσουν» εκείνοι οι εφιάλτες …Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, κυρίως γιατί πρέπει να θυμόμαστε ότι το Ολοκαύτωμα δεν είναι παρελθόν. Τούτο θα συμβεί μόνο όταν αυτά τα εγκλήματα, τα αδιανόητα, θα είναι μια μεγάλη «σφραγίδα» που θα είναι χαραγμένη ανεξίτηλα στην συνείδηση κάθε ανθρώπου, όταν θα είναι ένα κομμάτι από το DNA της ίδιας μας της ψυχής, της ψυχής κάθε ανθρώπου, για να μπορούμε να το μεταδίδουμε και στις επόμενες γενιές. Διότι όσο υπάρχει ο Άνθρωπος -που κουβαλάει μέσα του το καλό και το κακό- πάντα θα υπάρχει αυτός ο μεγάλος κίνδυνος. Το βλέπουμε ακόμη και σήμερα. Το βλέπουμε μέσα από φαινόμενα τα οποία δυστυχώς υποτιμάμε αλλά που είναι νέοι εφιάλτες».

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου Δαυίδ Σαλτιέλ.

«Αισθανόμαστε την παρουσία σας ως μία ακόμη συμβολή της ελληνικής Πολιτείας και δικής σας προσωπικά για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που τείνει να ξεχάσει τις θηριωδίες του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Σαλτιέλ και αναφέρθηκε στη σημασία του Εβραϊκού Μουσείου ως μια διαρκή υπόμνηση της μακραίωνης εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου είναι βήματα για την πληρέστερη παρουσίαση της μακρόχρονης εβραϊκής παράδοσης στην πόλη.

Εξέφρασε, δε, την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσοι συνέδραμαν την προσπάθεια της κοινότητας να επεκτείνει το Μουσείο και συγκεκριμένα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τους αείμνηστους Μωρίς και Μαρίκα Πελοσώφ και το Michael Marks Charitable Trust.

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης απέκτησε 4 καινούριες αίθουσες, πλήρως προσβάσιμες στους επισκέπτες του.

Ο κ. Σαλτιέλ αναφέρθηκε και στο μεγάλο έργο της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι κοινές προσπάθειες όλων, του κράτους, της αυτοδιοίκησης, των τοπικών και ξένων ιδρυμάτων, θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί το επόμενο βήμα, ο επόμενος ορατός στόχος μας, που θα είναι η δημιουργία ενός μεγάλου πρότυπου Μουσείου Ολοκαυτώματος για τις 28 εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας».

Ο κ. Σαλτιέλ πρόσφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκ μέρους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του ελληνικού εβραϊσμού, την αποτύπωση της πρόσοψης του Μουσείου, σε αναγνώριση της προσφοράς του, όπως τόνισε, στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here