Αρχική Ελλαδα Νικολόπουλος: Χρειάζεται άμεσα βέτο-όχι ασπιρίνες- Μητσοτάκη απέναντι σε Γερμανούς και ληστές-τραπεζίτες!

Νικολόπουλος: Χρειάζεται άμεσα βέτο-όχι ασπιρίνες- Μητσοτάκη απέναντι σε Γερμανούς και ληστές-τραπεζίτες!

1388
0

ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 

ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ…

Γράφει ο  Νίκος Ι. Νικολόπουλος*

Προέδρου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Η απώλεια εισοδήματος στον ιδιωτικό τομέα και όποιο χρέος εκδοθεί για να καλύψει το κενό πρέπει εντέλει να απορροφηθεί, εν συνόλω ή εν μέρει, από τον κρατικό ισολογισμό.
Ο  ίδιος ο Μάριο Ντράγκι προτρέπει: «Τα πολύ υψηλότερα επίπεδα κρατικού χρέους αφού θα γίνουν ένα μόνιμο στοιχείο στις οικονομίες μας τότε και θα συνοδευτούν από ακύρωση ιδιωτικού χρέους».

Επιτέλους μπαίνει τέλος στην εποχή των μηδενικών ελλειμμάτων, του χρέους 60% επί του ΑΕΠ και του μηδενικού πληθωρισμού.

Τώρα έγινε ξεκάθαρο ότι η απάντηση στην κρίση πρέπει να εμπεριέχει σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους και επιπλέον διαγραφή του ιδιωτικού χρέους.
Η πανδημία μπορεί και πρέπει να γίνει η αφορμή, ώστε να παρατηρηθεί  διεθνώς μια νέα δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη
σύμπασα η ανθρωπότητα και κυρίως οι ασθενέστερες οικονομικά χώρες όπως είναι η Ελλάδα. Μέτριοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για περίπου 10 τρις ευρώ που πρέπει να «βρεθούν» και να δοθούν  στις παγκόσμιες αγορές μόνον για την αναδιάρθρωση εταιριών και κρατικών χρεών.

Πολύ συγκεκριμένα για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα ένα σοκ προσφοράς και ζήτησης και στις οποίες η  ύφεση της βιομηχανίας και η ύφεση της κατανάλωσης συμπίπτουν. Ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις, με ένα καλό επιχειρηματικό μοντέλο, βλέπουν ξαφνικά τους εαυτούς τους λίγο πριν από την κατάρρευση,  λόγω σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας. Είναι δηλαδή απολύτως αναγκαία μια τεράστια κρατική οικονομική βοήθεια.

Ειδάλλως η ανεργία θα αυξηθεί ραγδαία, η κατανάλωση θα περιορισθεί και η κρίση θα κλιμακωθεί.
Η στήριξη της ρευστότητας μέσω δανείων, εγγυήσεων και φορολογικών διευκολύνσεων, καθώς επίσης και η συμμετοχή στο κόστος εργασίας μέσω παροχής επιδομάτων σε μερικώς απασχολούμενους αποτελούν σημαντικά μέτρα για τη σταθεροποίηση  της κατάστασης.
Και πάλι δεν θα επαρκέσουν…

Απαιτείται άμεσα εκτεταμένη κρατική ενίσχυση, ιδίως για τις πολλές μικρές επιχειρήσεις (ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές βιοτεχνίες, αυτοαπασχολούμενους), αλλά και για μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Απαιτείται ο δανεισμός όλων αυτών με την εγγύηση του Δημοσίου ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία παροχή ρευστότητας με άμεσες μεταφορές κεφαλαίων.

Ούτε οι κανονισμοί, ούτε οι κανόνες για τις εγγυήσεις πρέπει να μπουν εμπόδιο στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Λαϊκισμός θα έλεγαν κάποιοι νεοφιλελεύθεροι κυβερνώντες, αλλά τους αποστερεί αυτό το δικαίωμα ο «αρχιερέας» των Τραπεζών που παραγγέλνει: «Οι τράπεζες», υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, «πρέπει γρήγορα να δανείσουν με μηδενικό κόστος τις εταιρείες που προετοιμάζονται να σώσουν θέσεις εργασίας. Καθώς με αυτό τον τρόπο γίνονται όχημα για κρατική πολιτική, το κεφάλαιο που χρειάζονται για να το πράξουν πρέπει να προσφερθεί από τις κυβερνήσεις με τη μορφή εγγυήσεων σε όλες τις υπεραναλήψεις ή τα δάνεια».
Και τα υποστηρίζει αυτά ο Ντράγκι για να μην γυρίσουμε στη ζοφερή δεκαετία του 1920.

 


Οι Γερμανοί όμως επιμένουν «ευλαβικά» στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και απορρίπτουν την  έκδοση «Κορωνο-ευρωομολόγου» προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση ακόμα και του κου Μητσοτάκη.

Αν όμως κ. Πρωθυπουργέ δεν προβάλλετε veto και εσείς μαζί με τον ομόλογο σας,
της γειτονικής μας Ιταλίας προκειμένου να γίνει και κάτι άλλο, περισσότερο πέραν
του αμφίβολου και αυτού ευρωομολόγου…

Τότε η πλήρης συμπλήρωση, της εδώ και 11χρόνια  καταστροφής του Ελληνισμού είναι μαθηματικά δεδομένη και ίσως επιδιωκόμενη από τους γνωστούς ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ της ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!.Και αυτό μπορούν να σας το βεβαιώσουν σοβαροί οικονομολόγοι. Το τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθούν αυτά, δηλαδή η εν εξελίξει εξόντωση όλων των Ελλήνων, όπως σας ανάφερα  το είπε και ένας τραπεζίτης  όχι πράκτορας των αγορών ως απεδείχθη.

Επαναλαμβάνω μετ’ επιτάσεως τι πρότεινε ο Ντράγκι : «Μειώστε πολύ» είπε «τις υποχρεώσεις στις ληστρικές ξένες πλέον τράπεζες.   Και μην πείτε ότι δεν σας ανήκουν οι τράπεζες. Βρείτε πανευρωπαϊκά τον τρόπο». Κάτι ξέρει ο Ντράγκι να το λέει.

Η Ελλάδα καταστρέφεται και υμείς δυστυχώς…άδετε.   Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι μέσα στον Μάιο θα γυρίσουμε στην κανονικότητα, τότε οι προκλήσεις για την οικονομία θα είναι τεράστιες. Ο υπουργός σας επί των Οικονομικών βλέπει ύφεση 8%…  Δηλαδή μια κατάσταση  πιο ζοφερή και από την εποχή των Μνημονίων, αφού τότε είχαμε ύφεση 7,1%, αλλά χωρίς lockdown και χωρίς κανένα πρόβλημα στον τουρισμό.    Όλος ο «έγκλειστος λαός» θέτει το αγωνιώδες ερώτημα:  «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το τέρας μιας διψήφιας ύφεσης, έχει σχέδια και Τσιόρδες;»

Η τραγική κατάσταση επιβάλει να εγκαταλείψει τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και τις όποιες νεοταξικες δουλείες και ας ξεκινήσει υλοποιώντας την πρόταση Ντράγκι μαζί και με άλλα πραγματικά μέτρα για να σωθεί ο τόπος και ο Ελληνισμός.
Γιατί χωρίς αυτά  οι «ασπιρίνες» που μέχρι σήμερα προσφέρει η Κυβέρνηση , οδηγούν μαθηματικά σε αδυναμία εκπλήρωσης των δήθεν υποχρεώσεων των Ελλήνων  στους ληστές-ηθελημένα ή  όχι, οδηγούν σε δήμευση και όποιου εισοδήματος η και περιουσιακού στοιχείου απέμεινε.

Ο Γιάννος δεν έχει 150 για να βγει…Υπάρχει και ένα άλλο με τον Τοτό!

 

Υπάρχουν έντονα ανησυχητικά σημάδια. Τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας ήταν και είναι γνωστά και υπαρκτά και δεν είναι ένοχος ο κορωνοϊός.

Αν η Γερμανία δεν επιτρέψει το απεριόριστο τύπωμα χρήματος με την έκδοση ευρωομολόγου για τις πληττόμενες χώρες του Νότου…τότε η διάλυση της Ενωμένης  Ευρώπης  και η κατακρήμνιση της παγκοσμιοποίησης θα μας αναγκάσει να πατήσουμε στα πόδια μας και να προχωρήσουμε με τα ανεξάρτητα κράτη σε νέες συμμαχίες και να πετύχουμε τις αναγκαίες εξωτερικές ισορροπίες για την Ειρήνη και την επιβίωση μας …
Σ’ αυτόν τον τιτάνιο αγώνα που έχουμε μπροστά μας με ποιους ηγέτες θα βαδίσουμε ;

ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ να τα καταφέρει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αν δεν…η πατρίδα έχει και χρυσή εφεδρεία… Μακάρι να μην χρειαστεί να πάμε με αναμμένα κεριά  και να ζητήσουμε από ΕΚΕΙΝΟΝ να πάρει το πηδάλιο του εθνικού σκάφους !

Κλείνοντας το κείμενο ,υποκλίνομαι και εγώ στο τελευταίο αντίο σε ένα εθνικό σύμβολο,όπως ο Μανώλης Γλέζος.Με την θρησκευτική κηδεία του μας έδωσε ένα ακόμα, πολύ χρήσιμο στις ημέρες μας, μάθημα.

 

Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι πρώην Υπουργός,

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ” και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here