Αρχική Ελλαδα ” Οι Ελληνες ψήφισαν ξανά αυτούς πους τους κατέστρεψαν”

” Οι Ελληνες ψήφισαν ξανά αυτούς πους τους κατέστρεψαν”

1966
0

Σε σχόλιό του στη «Süddeutsche Ζeitung» ο Μάριο Φορτουνάτο, πολυμεταφρασμένος στα γερμανικά αλλά και στα ελληνικά Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας, εστιάζει στη νέα ελληνική κυβέρνηση και την «απώλεια μνήμης», την οποία θεωρεί ως «το μεγαλύτερο δεινό της εποχής μας» αλλά και «κίνδυνο για τη δημοκρατία».

Όπως αναφέρει, εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια η Ελλάδα είναι η πατρίδα της τραγωδίας και του μύθου ως λογοτεχνικής μορφής. «Ολόκληρη η Ευρώπη ευχαριστεί τον ελληνικό κόσμο και την ελληνική γλώσσα» γράφει χαρακτηριστικά, για να μεταφερθεί αμέσως μετά στην πρόσφατη πολιτική σκηνή.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα» σημειώνει. «Η νίκη της ΝΔ και του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός 51 ετών πρώην τραπεζίτη και αποφοίτου του Harvard, είναι σημαντική γιατί πέρα από τα συνηθισμένα πολιτικά νέα αγγίζει τα όρια του μύθου – και έτσι της τραγωδίας. Ο Μητσοτάκης ανήκει στην ίδια ιδεολογική και αστική οικογένεια, που οδήγησε την Ελλάδα πριν από χρόνια στην καταστροφή».

Σύμφωνα με τον Μάριο Φορτουνάτο, επί ΝΔ έγινε «σφαγή», όχι με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, όπως σημειώνει, αλλά με την έννοια ότι η χώρα τα προηγούμενα χρόνια βυθίστηκε στην «ανεργία, τη φτώχεια, την οικονομική καταστροφή». Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα επιρρίπτει στη ΝΔ και στην ηγεσία της ευθύνες για την έλευση της τρόικας, για οικογενειοκρατία, για διόγκωση του διοικητικού μηχανισμού της χώρας, για γενναιόδωρους μισθούς σε κομματικά στελέχη κ.ά. Ο σχολιογράφος παρατηρεί:

«Και τώρα η Ελλάδα λίγο ή πολύ εξέλεξε και πάλι τα ίδια πρόσωπα, που φέρουν ευθύνη για την αποτυχία. Τάση αυτοκαταστροφής; Έλλειψη αυτογνωσίας; Η μήπως αυτό το τόσο απόκοσμο και συγχρόνως συναρπαστικό παράδειγμα είναι ίσως αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε το πνεύμα της εποχής; Το οποίο σημαίνει: Απώλεια μνήμης. Απώλεια του εαυτού μας».

Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ, DW

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here