Αρχική Αθλητικα Παυλόπουλος: Οχι στην “Δικτατορία των μετρίων” και “Ναι στους ηγέτες τω ν...

Παυλόπουλος: Οχι στην “Δικτατορία των μετρίων” και “Ναι στους ηγέτες τω ν επιτυχιών”

1849
0

 

Με σημαντικά μηνύματα τα οποία όλοι επικρτούν θεωρητικά,αλλά κάποιοι θα αισθάνονται ήδη “καρφωμένοι” απο αυτά χαιρέτισε την θρυλική επιτυχία της Εθνικής Ποδοσφαίρου το 2004 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Το πρώτο σημαντικό μήνυμα αφορούσε εκείνους που στη σημερινή κυβέρνηση “πολεμούν” την Αριστεία.

Ο κ.Παυλόπουλος φωτογραφίζοντας συγκεκριμένους πολιτικούς μίλησε για το οφειλόμενο ΟΧΙ  στην “δικτατορία των μετρίων” με ταυτόχρονο πόλεμο στους άριστους.

Το δεύτερο μήνυμα αφορούσε την ταχύτατη “λήθη” στην οποία παραδόθηκε ο ηγέτης του θρυλικού επιτεύγματος ,δηλαδή ο Γερμανός προπονητής Οτο Ρεχάγκελ,χωρίς τον οποίο η συγκεκριμένη Εθνική Ελλάδας δεν θα προκρινόταν καν στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος,όπου νίκησε μεγαθήρια του ευρωπαικού ποδοσφαίρου.

Ενώ έχουμε δώσει -και σωστά- το όνομα του Νίκου Γκάλη σε γήπεδα μπάσκετ,στο όνομα του ανθρώπου που πέτυχε αυτό που δεν θα επιτύχει η Ελλάδα στην επόμενη χιλιετηρίδα και βάλε δεν δώσαμε το όνομα,ούτε σε ένα βοηθητικό γυμναστήριο ή ένα γήπεδο κάπου στη χώρα.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα βρίθει γηπέδων ποδοσφαίρου που έχουν ονόματα ακόμα και δημάρχων π.χ. “Γήπεδο Χαλανδρίου Ν.Πέρκιζας”!!!

Την ανάλογη μεταχείριση είχε και ο επομ,ενος πιο επιτυχημένος προπονητής,χωρίς όμως περγαμηνές πρωταθλήματος Φερνάντο Σάντος, ο οποίος έφυγε απο την Ελλάδα αφού πρώτα η “μαφία” του ελληνικού ποδοσφαίρου τον στόλισε με το προσωνύμιο “ο καρπουζάς του Εστορίλ”.Οπου Εστορίλ είναι η πόλη της Πορτογαλίας,απο την οποία κατάγεται…

 

Στο ετήσιο συνέδριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με θέμα «Το Εγώ κάτω από το Εμείς, Διδάγματα και Εμπειρίες από ένα ανεπανάληπτο επίτευγμα» και απευθυνόμενος στα μέλη της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου του 2004 ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι το επίτευγμά τους έχει λάβει σήμερα θρυλικές διαστάσεις, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό αλλά και για την κοινωνία γενικότερα.

Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά εκείνης της μεγάλης νίκης, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι αποτελεί παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνουμε οι Έλληνες, αν θέλουμε να πετύχουμε μεγάλους στόχους και επικαλέστηκε την πίστη τους σε έναν πραγματικό ηγέτη τον Όττο Ρεχάγκελ αλλά και την συλλογική δουλειά, μέσα από την οποία μετέτρεψαν το «εγώ» σε «εμείς».

«Οι Έλληνες είμαστε φτιαγμένοι από την Ιστορία μας, από το «Εθνικό μας DNA», ας το πω έτσι, να επιτυγχάνουμε μεγάλους στόχους» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι πρέπει πρώτα να τους θέτουμε και έπειτα να τους επιτυγχάνουμε. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «πρέπει να θέτουμε στόχους ρεαλιστικούς. Δεν πρέπει να παλεύουμε ούτε με χίμαιρες, ούτε με ουτοπίες. Πρέπει να θέτουμε στόχους μεγάλους, αλλά στόχους οραματικούς, που σημαίνει ότι μπορούμε να τους επιτύχουμε».

Και πρόσθεσε:

«Οι μεγάλοι στόχοι επιτυγχάνονται από ανθρώπους που είναι και ισχυρές προσωπικότητες. Δεν επιτυγχάνονται – πρέπει να είμαστε ειλικρινείς – με μετριότητες οι μεγάλοι στόχοι. Κι επιτέλους σ’ αυτόν τον Τόπο πρέπει να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε αυτό που πάντοτε έχω πει ότι είναι η χειρότερη δικτατορία, την οποία έχουμε αντιμετωπίσει ως Έλληνες. Αυτό που λέγεται «η δικτατορία των μετρίων». Αυτό που μας ωθεί την Αριστεία να την υποτιμάμε, γιατί δεν μπορούμε να την φτάσουμε. Το «εγώ» μετατρέπεται σε «εμείς» όταν η ισχυρή προσωπικότητα μαθαίνει όχι να επιβάλλεται στους άλλους, αλλά να εμπνέει με το παράδειγμά της»

Παρατήρησε, επίσης, ότι «Πρέπει το αίσθημα του φθόνου να το βγάλουμε από μέσα μας αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Να μάθουμε να αναγνωρίζουμε στον καθένα αυτό που πραγματικά του ανήκει. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε την μετατροπή για μεγάλους στόχους του «εγώ» σε «εμείς». Όχι με την ισοπέδωση, αλλά με την έμπνευση. Αλλά κυρίως με την αναγνώριση του τι αναλογεί στον καθένα».

Αναφερόμενος στο ηγετικό πρότυπο, διευκρίνισε ότι σε κάθε μεγάλη συλλογική προσπάθεια υπάρχει ένας ηγέτης, ο οποίος και αυτός πρέπει να είναι ισχυρή προσωπικότητα, η οποία να εμπνέει και να μην επιβάλλεται.

«Η επιβολή δεν σημαίνει τίποτα. Η ισοπέδωση της προσωπικότητας των άλλων δεν οδηγεί πουθενά. Ο ηγέτης πρέπει να εμπνέει. Για να εμπνέει ο ηγέτης, ξέρετε, πρέπει ο ίδιος να δίνει το παράδειγμα. Είναι δύσκολο «άθλημα» η ηγεσία. Δεν σημαίνει ότι διοικείς τους άλλους, όταν εσύ ο ίδιος δεν έχεις μάθει πραγματικά να είσαι το υπόδειγμα αυτού που θέλεις να εμπνεύσεις σε εκείνους. Γι’ αυτό είναι δύσκολο «άθλημα», σας το είπα. Προϋποθέτει στερήσεις, προϋποθέτει ένα υπόδειγμα ζωής. Και αυτό το υπόδειγμα ζωής δεν είναι εύκολο. Αλλά πρέπει να μάθουμε τι επιδιώκουμε στη ζωή μας, τι θέλουμε να προσφέρουμε. Δεν είναι εύκολο, ξέρετε, να τα έχεις όλα στη ζωή» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here