Αρχική Ελλαδα Υπόσχονται ξανά άμεση προστασία πρώτης κατοικίας!..

Υπόσχονται ξανά άμεση προστασία πρώτης κατοικίας!..

1682
0

Για μια ακόμα φορά,μια ακόμα κυβέρνηση υπόσχεται ότι δεν θα παραδώσει σε νύχια γαμψά των αρπακτικών που κρύβονται πίσω από εταιρείες “τιτλοποίησης” και αγοράς κόκκινων δανείων πρώτη κατοικία και φιλέτα που εκβιαστικά βρίσκονται στο στόχαστρο.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε την τελευταία (γιατί;) στιγμή πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας και υποβλήθηκαν 18.000 αιτήσεις ηλεκτρονικά.

Μέχρι σήμερα μας λένε ότι οι υπηρεσίες διεκπεραίωσαν απο τις 18.000 μόνο δυο(αριθμός 2) αιτήσεις!

Και ο κ.Βρούτσης(τον οποίο δεν πιστεύουμε…)μετά τις(ανύπαρκτες)συντάξεις των 24.000 που (δεν)βρήκε θα μεταθέσει,λέει,υπαλλήλους που είχαν πάει αλλού στην υπηρεσία συντάξεων για να βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις χιλιάδες αιτήσεις για την πρώτη κατοικία.Είναι αυτή η πρώτη καοτικία που είχε θωρακίσει η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την ξαναθωράκισε και τώρα μας λένε ότι είναι αθωράκιστη και θα την θωρακίσει με έκτακτα μέτρα ο κ.Βρούτσης.

Ιδού τι έγραψε σχετικά η ΖΟΥΓΚΛΑ και κρατήστε το απόκομμα για το μέλλον:

Aπλοποιούνται οι διαδικασίες για την προστασία α΄κατοικίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2019, 19:07
Aπλοποιούνται οι διαδικασίες για την προστασία α΄κατοικίας
6

Στην απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου χιλιάδες πολίτες να διευκολυνθούν και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων προχωρά η κυβέρνηση με στόχο την ανακούφιση των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές: «Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) www.keyd.gov.gr. Ωστόσο η διαδικασία αποδείχθηκε προβληματική λόγω των πολλών γραφειοκρατικών εμποδίων. Αυτό που προβλέπεται είναι: η ηλεκτρονική διαβίβαση της αίτησης στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες εντός 1 μήνα παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους ευνοϊκούς όρους:

* διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της Α΄ κατοικίας (π.χ. αν κάποιος χρωστάει 100 χιλ. ευρώ, ενώ το σπίτι του αξίζει 50 χιλ. ευρώ, τότε θα γίνει «κούρεμα» 40 χιλ. ευρώ)


* αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης ή μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος νεότερης ηλικίας ως εγγυητής του δανείου (π.χ. τέκνο που θα κληρονομήσει το ακίνητο)

* χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.

Επιπρόσθετα το κράτος επιδοτεί την πληρωμή των ανωτέρω μηνιαίων δόσεων του δανείου σε ποσοστό από 20% έως 50%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εισέλθει 85.628 χρήστες, ενώ 17.925 χρήστες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης.

Όμως τα σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια, που αφορούσαν στην υποχρέωση προσκόμισης του «πιστοποιητικού βαρών» δημιουργούσαν στρεβλώσεις στην παραπάνω διαδικασία, με αποτέλεσμα να αργεί η διεκπεραίωση των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί. Ενδεικτικά από τις χιλιάδες αυτές αιτήσεις, μόνο 32 είχαν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες, οι οποίες από την πλευρά τους είχαν δώσει δύο προτάσεις ρύθμισης, αναμένοντας την αποδοχή τους από τη μεριά των δανειοληπτών.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αίρεται η συγκεκριμένη υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία κατά την αίτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους ενδιαφερομένους. Έτσι, η εν λόγω ΚΥΑ μειώνει το γραφειοκρατικό κόστος και δημιουργεί τις συνθήκες επιτάχυνσης της αξιολόγησης των εκκρεμών αιτήσεων των ευάλωτων νοικοκυριών. Επομένως διευκολύνεται άμεσα και η ρύθμιση τέτοιων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.

Οι δύο πρώτες ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν δύο πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά περιλαμβάνουν: Η πρώτη, την εξόφληση του δανείου σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιπλέον 40% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος. Η δεύτερη, την εξόφληση του δανείου σε 25 έτη, με επιτόκιο 2% κι επιπλέον 50% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2019, 19:11

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here