Αρχική Διεθνη Μεγαλοπρεπής “τάπα” Δένδια στην Τουρκία μέσα στην Αγκυρα!

Μεγαλοπρεπής “τάπα” Δένδια στην Τουρκία μέσα στην Αγκυρα!

744
0

 

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Εχουμε εδώ και πολύ καιρό γράψει ότι είναι ευτύχημα που στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών η Ελλάδα έχει αυτή την κρίσιμη περίοδο τον Νίκο Δένδια.

Φάνηκε στην συντριπτική δημ΄’οσια διοπλωματική νίκη του επι του Τούρκου Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα και αμέσως μετά την συνάντηση πιυ είχε ο κ.Δένδιας με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Και τα δυο ήταν πρωταφανή.Δεν θα δεχόταν,πόσο μάλλον δεν θα οργάνωνε με πρωτοφανή πρωτοτυπία, συνάντηση με τον κ.Δένδια ο τούρκος πρόεδρος αν δεν ήταν σε δεινή θέση διεθνώς.Ούτε η Ασία,ούτε ο αραβικός κόσμος,ούτε η Κίνα,ούτε η Ρωσία τον εμπιστεύονται στο παραμικρό και οι ΗΠΑ τον έχουν στο κυνηγητό.

Στην προσπάθειά του να χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης οργάνωσε εκτός πρωτοκόλου μια συνάντηση με τον κ.Δένδια ,ώστε να τον “χαλαρώσει” και στη συνέχεια ο Τσαβούσογλου με μια πρωταφανή στα διπλωματικά χρονικά κίνηση να τον εκθέσει δημοσίως μετά την συνάντησή τους.Ηλπιζαν ότι ο κ.Δένδιας θα αιφνιδιαστεί και θα πει ορισμένες ευγενικές και αόριστες φράσεις για να κλείσει η δημ’οσια εμφάνιση.Γιαυτό και είχαν αποκλειστεί οι ερωτήσεις δημοσιογράφων.Να μείνουν όσα θα έλεγε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο ερντογάν να ήταν έξω απο το κάδρο,αφού δεν έγιναν δηλώσεις μετά την 45λεπτη συνάντηση.

Ο κερκυραίος πολιτικός όμως μπήκε στην πολιτική με δύο “διπλώματα”.Του επιτυχημένου δικηγόρου σε διεθνείς υποθέσεις και -το κυριότερο-με δίπλωμα της καραμανλικής σχολής.

Αυτής που συνέχισε και συνεχίζει ο Προκόπης Παυλόπουλος και το έδειξε με τον δημόσιο “κιμά” που σέρβιρε στον Τούρκο πρόεδρο όταν ο Ερντογάν θέλησε να κάνει ανάλογους αιφνιδιασμούς κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Τρέμουμε και στη σκέψη να είχε συμβεί αυτό με την -ελέω Κυριάκου-Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και την πλήρη ασχετοσύνη της ,όχι με την καραμανλική σχολή ,αλλά και γενικά την πολιτική…

Ο Νίκος Δένδιας εξέθεσε διεθνώς την Τουρκία και ιδιαίτερα στα δυτικά κυβερνητικά κτήρια καθώς όχι απλά δεν άφησε αναπάντητο τίποτα,αλλά  με ευγένεια και σταθερότητα και αποφασιστικές διατυπώσεις έκανε τον Τσαβούσογλου να μοιάζει με εκπρόσωπο στρατού που ήρθε απο τις μογγολικές στέππες και δεν γνωρίζει τίποτα απο ιστορία,πολιτισμό,πλανήτη.Απλά πεινάει και θέλει να φάει με το καλό η με το ζόρι…

Στο τέλος τον “γάζωσε” και με το πεινάω ,ελπίζω να κρατήσεις την υπόσχεσή σου ότι θα προσφέρεις φαγητό”…

Χαρακτηριστικά και εύγλωττα αποσπάσματα από τα όσα είπε ο κ.Δένδιας:

«Σε ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που μου κάνεις προσκαλώντας με στο δείπνο Ιφτάρ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εύχεται σε όλους τους μουσουλμάνους για την έναρξη του Ραμαζανιού. Έχει ήδη ειπωθεί και θα κάνουμε τα εγκαίνια του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα αμέσως μετά την πανδημία.

»Έχουμε να κερδίσουμε πολλά από την ένταξη της Τουρκιάς στην ΕΕ. Απευχόμαστε τις παράνομες ενέργειες με όλη μας την καρδιά.

»Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα για να προχωρήσουμε τη σχέση μας μπροστά και να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου  απάντησε λέγοντας πως δεν έκανε προκλητικές δηλώσεις κατά την πρωτολογία του, αντίθετα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ. «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Είναι ένα θέμα που συζητούμε μεταξύ μας, αν όμως το θέσετε εδώ μπροστά στον Τύπο είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω» είπε .

Ο κ. Δένδιας στο σηεμίο αυτό δεν δίστασε για μια μεγαλοπρεπή “τάπα”: «Σε ευχαριστώ αγαπητέ Μεβλούτ που μου επιτρέπεις εσύ να απαντήσω. Οι συνεργάτες σου φαντάζομαι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Η Τουρκία παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα. Στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και έχει κάνει πάνω από 400 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Όσο για τη μειονότητα, είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η Συνθήκη της Λωζάνης. Αρέσει, δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει…ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδα. Η δημιουργία νέας σελίδας προϋποθέτει την αναγνώριση σχετικά με το τι κάνει κανείς λάθος και τι σωστό…».

Ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε: «Αποδεχόμαστε ως ρωμιούς ορθόδοξους αυτούς της μειονοτικής κοινότητας της πόλης, εσείς όμως δεν μπορείτε να μην δέχεστε τους πολίτες που δηλώνουν ότι έχουν τουρκική ταυτότητα, αυτό είναι καταπίεση και καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν οι άνθρωποι αυτοί δηλώνουν ότι είναι τουρκικής καταγωγής δηλώνουν αυτό που αισθάνονται. Η προσφυγή στη Χάγη είναι μηχανισμός δικαστικός ο όποιος λέει ότι εσείς πρέπει να διευθετήσετε το θέμα του Αιγαίου και των θαλασσίων ζωνών. Το τι λέει η Κομισιόν δεν αφορά το διεθνές δικαστήριο. Θέλουμε να είμαστε σε απευθείας διασύνδεση για να μην προσφεύγουμε σε τρίτους για να λύσουμε τα θέματά μας».

Ο κ.Δένδιας προχώρησε σε “κάρφωμα” στο τουρκικό καλάθι:

«Η ελληνική θέση για Αιγαίο και Μεσόγειο είναι σαφής και θα μου έκανε εντύπωση αν περιμένατε να έρθω εδώ και να μην τα πω. Η Τουρκία έχει παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο το δίκαιο της θάλασσας, αλλά και τα δικαιώματα της κυριαρχίας της Ελλάδας με πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος».

Προτείνω λοιπόν να μην συνεχίσουμε αυτόν τον ατέρμονο διάλογο για πράγματα που ξέρουμε ότι διαφωνούμε, αλλιώς θα χαλάσουμε ό,τι ξεκινήσαμε».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως «στην ανατολική Μεσόγειο οι ενέργειες της Τουρκίας ήταν πλήρως νόμιμες. Εμμένουμε στον διαμοιρασμό, αλλά αν θέλουμε να μιλήσουμε για Συνθήκη Λωζάνης πρέπει να μιλήσουμε για αποστρατικοποίηση, μην αναφέρεστε σε ό,τι σας συμφέρει. Πρέπει να βρούμε λύση και όχι να συνεχίσουμε τον καβγά. Ως προς το Αιγαίο υπάρχει και το θέμα του εναέριου χώρου. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν αλλά όχι στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης που αναφέρει η Συνθήκη της Λωζάνης».

Ο κ. Δένδιας δεν είχε δυσκολία για το τελικό χτύπημα: «Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Γιατί απειλούνται από κάπου. Πρέπει να βρούμε κοινή θετική ατζέντα, αυτό θα γίνει αν αντιληφθείτε και τις ευαισθησίες τις δικές μας. Ελπίζω η διαφωνία να μην σε οδήγησε να ακυρώσεις το δείπνο, γιατί πεινάω εξαιρετικά».

Ο τουρκικός τύπος που θα ήταν σε άλλη περίπτωση πανυγηρικός για τον Τσαβούσογλου εμφανίστηκε εντελώς αμήχανος:

Η εφημερίδα Hürriyet,  αμήχανα και αποστασιοποιημένα σχολιάζει με τίτλο: «Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου».

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sözcü, τιτλοφορεί «πολύ μεγάλη κρίση με την Ελλάδα», ενώ η Cumhuriyet τιτλοφορεί «αντιπαράθεση σε ζωντανή μετάδοση»…

Η Κυβέρνηση Ερντογάν συνειδητοποιεί με τρόπο οδυνηρό αυτό που είπε ο Νίκος Δένδιας:

“Εμείς είμαστε στον ευρωπαϊκό σπίτι.Είναι η οικογένειά μας και να μπείτε και εσείς πρέπει να συμφωνήσουμε”…

Συνειδητοποιεί το αδιέξοδο και ότι απλά ήταν φληναφήματα τα περί πανίσχυρης Τουρκίας που θα καθορίζει τα πάντα σε σχέση με την Ελλάδα στην περιοχή…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here